Paardrijden vanuit verbinding


Paardrijden vanuit verbinding

Wil je paardrijden alsof er niks anders meer bestaat dan dat gevoel op dat ene moment, het gevoel dat het paard en jij zweven door de bak, over de hei, op het strand of door het bos, dat je zelf geen benen meer hebt maar samen bent gesmolten met je paard? Dan is “paardrijden in verbinding” wat voor jou.We duiken met de lessen “paardrijden in verbinding” in de kern van het paard en die van onszelf.
Door les, coaching en training met ruiter en paard komen we dichter bij onszelf. Je leert ervaren hoe het is om in het NU te zijn en wat het je allemaal oplevert. We gaan dieper in het “op een ander niveau communiceren” waar woorden er niet meer toe doen en paarden verstaanbaar worden.

Communiceren met paarden

De paardentaal is heel subtiel en soms niet eens zichtbaar, ze communiceren middels energieoverdracht, ademhaling, geluid, geuren en lichaamstaal. Onze taal in woorden is daarentegen luid en duidelijk. Wij vergeten vaak wat wij met ons eigen lichaam vertellen. Om in harmonie te kunnen zijn met je paard zul je bewust moeten worden van je eigen doen en laten en je verdiepen in zijn taal, je eigen signalen kleiner en subtieler kunnen maken. Je leert wat je kunt vertellen met je ademhaling en jouw lichaamstaal, en hoe kun je dit toepassen in de training en het rijden.

Het is ontzettend gaaf en altijd weer boeiend om erachter komen hoe het paard denkt, leeft en reageert. Over zijn emoties en doelen in het leven.

In het “paardrijden in verbinding” leren we bewust worden over onszelf en luisteren naar het paard en zijn taal. Door bewustwording, begrip te hebben voor wat hij ons te vertellen heeft kunnen we op een andere zachtere manier leiding geven en onze doelen bereiken. Door de hulpen zo klein mogelijk te houden maar zo gegeven dat ze duidelijk zijn voor het paard kunnen we alle grove hulpmiddelen weglaten.

Leiderschap

DSC_0049
Uiteraard is het nodig dat je de sterke veilige leider bent voor je paard, kan dit nog wel met luisteren en fluisteren?
Juist wel! Door te weten wat er in je paard omgaat en wat zijn beperkingen en talenten zijn kun je beter stimuleren, steunen, de zwakke punten versterken en de talenten benutten.
 

Duidelijke grenzen aangeven betekent voor een paard veiligheid die hij in een kudde ook ervaart. Door naar het paard te luisteren weet je precies waar zijn grens ligt en waar hij erover heen gaat. Hiermee heb je ook de juiste timing van correctie waar een duidelijke en rustige NEE is dan vaak al voldoende is om het paard weer terug in zijn veilige kader te zetten.

 

 

Paardrijden in verbinding

Je kunt hier privélessen in nemen bij Balans & Paard.

De lessen zijn bedoeld voor:

  • De eigen persoonlijke ontwikkeling van de ruiter.
  • Het verdiepen van de band met je paard.
  • Voor mensen die willen paardrijden maar last hebben van (tijdelijke)negatieve emoties zoals angst, boosheid, frustratie, verwarring, onmachtig voelen, futloosheid enz.
  • Mensen die graag met paarden willen omgaan maar die stap niet durven maken.
  • Mensen die een nieuwe dimensie zoeken in het rijden en samenzijn met hun paard.